UPDATE:
Gideon Building Transition Tribes heeft mijn onderstaand inzicht over houtbouw & de samenleving omarmd als project.
De zoektocht naar funding van een landelijke publiekscampagne voor houtbouw is gestart! Draag jij ook bij?
Wij Nederlanders moeten natuurlijk helemaal niets, vinden we zelf. Gelukkig vindt Moeder Aarde van wel.
Van haar moesten we eigenlijk gisteren al meer gaan bouwen met hout en andere biobased materialen. En terecht. Daar knapt zij namelijk enorm van op.
Maar de bewoner ook, want de voordelen van wonen (of werken) in een pand van hout i.p.v. beton en staal, liegen er niet om. Onweerlegbare bewijzen dat het de betere optie is voor de mens, de aarde en het hele bouwproces, stapelen zich op.
Het is too good to be untrue:
✚ VEEL KORTERE BOUWTIJD
✚ ENERGIEZUINIGER WONEN
✚ FIJNERE AKOESTIEK
✚ BETERE BIOFILIE (door de natuurlijke materialen voel je je prettiger en meer ontspannen)
✚ BETAALBAAR
✚ MEER ONTWERPMOGELIJKHEDEN
✚ MINDER BOUWFOUTEN, MINDER BOUWAFVAL, MINDER BOUWPLAATS OVERLAST
✚ MINDER STIKSTOFUITSTOOT (door lichter en minder bouwtransport)
✚ FOSSIELVRIJ BOUWEN
✚ MATERIALEN ZIJN HERGROEIBAAR
✚ CO2-NEGATIEF︎(!)︎
✚ STERK EN LICHTER ALS STAAL
✚ REMONTABEL (dus herbruikbaar)
✚ ETCETERA
Kortom: wonen of werken in een houtbouw pand is fijner, veilig, stevig, mooi, en giga-klimaatpositief. En zoals je op bovenstaande foto kunt zien heeft de houtbouwmethode van nu niks te maken met houten woningen van vroeger, waar je soms door de vloer de buren kon ruiken.
AFIJN. VOOR DE SECTOR IS DIT GEEN NIEUWS, MAAR DE SAMENLEVING IS NOG DE GROTE ONWETENDE IN DIT SUCCESVERHAAL.
...aldus de onwetende Nederlander.
De bouwsector heeft er al tijden de mond vol van: houtbouw en biobased bouwen. De een predikt de houtreligie, de ander zweert nog bij beton en staal. Met over en weer nieuwe feiten uit wetenschappelijke onderzoeken als munitie. Maar zelden bereiken deze profetische boodschappers de mensen thuis. Dit platform is dan ook voorlopig een pamflet richting de kwartiermakers in de sector, om houtbouw en biobased bouwen in de samenleving populair te maken, vanuit de missie z.s.m. bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen.
Vooralsnog is daar geen enkele noemenswaardige inspanning op geleverd. Terwijl ik van mening ben dat naast een bijdraaiende politiek en industrie, een enthousiaste samenleving voor deze evolutie evenzo belangrijk is. Ga maar na: de meeste mensen hebben nu nog geen idee bij 'houtbouw'. Er heerst een algemene negatieve misperceptie, óf men weet überhaupt niet dat het een optie is.
Met 'samenleving' bedoel ik overigens niet alleen potentiële kopers of -huurders. Maar juist ook scholieren, studenten, docenten, werknemers en werkzoekenden (en zelfs beleidsmakers en industriëlen zijn in the end gewoon mensen). Want als de vraag naar houtbouw toeneemt, dan zal je ook een nieuwe groep enthousiaste experts en bedrijven nodig hebben om aan de vraag te kunnen voldoen.
Houtbouw anno nu: vrije kavelwoning, Amsterdam.
Benader houtbouw als merk
Een langdurige, integrale en landelijke publiekscampagne vanuit een platformgedachte, is volgens mij een must om de samenleving goed in te lichten, op te voeden en te enthousiasmeren, en uiteindelijk deze 'bouw(r)evolutie' een forse duw te geven. Opgebouwd vanuit een algemeen sentiment rond houtbouw, van waaruit specifiekere communicatie en programma's kan ontstaan richting de verschillende communicatiedoelgroepen. Daarbij is het hoog tijd om uit de loopgraven te komen en ook de huidige 'houtbewoner' zelf aan het woord te laten, dacht ik zo. Want wie weet nu beter wat wonen in hout betekent, dan de mensen die het al doen?
Welk resultaat dit gaat opleveren? Geen idee. Maar één ding weet ik zeker: een onwetende samenleving kiest niet voor houtbouw. Niet als huis, niet als bedrijfspand, niet als studie, niet als carrière. En kiest daarmee ook niet voor een snellere CO2-reductie.
DEEL JIJ DIT INZICHT? En heeft jouw organisatie er belang bij om een duurzame publieke voorlichting (mede) mogelijk te maken?
Meld je dan nu aan als funder van de publiekscampagne 'Wij Willen Houtbouw!'
Kijk voor meer informatie (en aanmelden) op deze projectpagina van de Gideon site.
Mijn naam is Mark Beuving. Na 15+ jaar in het reclamevak heb ik begin 2021 besloten mij te gaan inzetten voor de fascinerende en betekenisvolle wereld van biobased bouwen. Inmiddels ondersteun ik in deze hoek meerdere partijen op merk en marketing, waaronder Respace en Ferox. Daarnaast ben ik betrokken bij de Gideonsbende, waar ik een project leidt wat ten doel heeft de samenleving te enthousiasmeren voor houtbouw.
Om tijdens mijn switch kennis en netwerk op te bouwen in de sector, heb ik door de hele keten heen veel gesprekken gevoerd met mensen uit de voorhoede van deze aanstaande bouwrevolutie. Bij deze wil ik die aanjagers nogmaals bedanken:
Pablo van der Lugt (Tomorrow's Timber), Mark van Benthem (Probos), Geert Rozinga (Tegenlicht), Jan Willem van de Groep, John van der Doelen (Barli), Gertjan de Werk en Rutger Büch (Cirkelstad/Citydeal), Thomas Boers (Lister Buildings), Sladjana Mijatovic (BPD), Edwin Schenk (DDW / Six Fingers), Richard Buijs (Paul de Ruiter architecten), Arturo Calvino (Startblock), Helma van Remmerden (Centrum Hout), Derk Jan Wentink (Nieuw-Nederland architecten), Ernest Boer (Kenniscentrum Bouwtoelevering), Sandra Nap (Holland Houtland), Lidewij Lenders en Marije ter Steege (MaatWORKS architecten), Yoeri van Alteren (Change.inc), Jelmer van de Mortel & Toon Stilma, Jan Maurits Schouten (Het Houtblad), Hana Lára Palsdottir & Michelle van Dijk (Min. BZK), Emma van Dam (Citydeal), Bas Leegwater (Ferox), Pepijn Duijvestein (NewEconomy), Joost Thus en Sebastiaan Hameleers (Respace), Jules Maessen (Com Home), Rosa Hoogma (MOOS), Ernestien Idenburg (Crowd Building), Wouter Valkenier (Studio Valkenier / Schoonschip), Ruben Esser (Tenderboost), Sanne Groot Koerkamp (Rabo SmartBuilds), Teije de Jong (Lokaal Hout), Norbert Schotte (VORM) , Leonie van der Steen (Squarewise), Johannes Regelink (Squarewise/Buurtboerderij De Patrijs) en Rob Dekker (Houtbouw 't Zand) en Bob van der Zande (MRA/Baltasar Architects).
MAAR IK BEN NOG LANG NIET UITGEPRAAT
Dus ik kom graag bij jou langs om te bomen over hout en biobased bouwen.
Meer informatie over mij vind je op hier en op mijn Linkedin.
Houtbouw anno nu: Triodos Hoofdkantoor, Zeist.
Houtbouw anno nu (locatie onbekend).